Skip to main content

Η Λίμνη των Πρεσπών αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά τοπία στην Ελλάδα και είναι ένας πολύτιμος βιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας . Είναι μοιρασμένη σε 3 τμήματα και αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, με την χώρα μας κατέχει την μικρότερη έκταση. Στο νότιο μέρος της λίμνης βρίσκεται το όμορφο χωριό Ψαράδες που ανήκει στον νομό Φλώρινας και αποτελεί το μοναδικό ελληνικό χωριό που βρέχεται από τη λίμνη. Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής και διατηρεί ακόμα πολλά από τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ζωής στην Ελλάδα.

Οι ντόπιοι

Οι μόνιμοι κάτοικοι, περίπου 50 στον αριθμό, είναι πολύ φιλόξενοι και υποδέχονται όλους τους επισκέπτες με μεγάλη ευχαρίστηση. Το χωριό διαθέτει μία δυναμική περίπου 40 κλινών σε παραδοσιακούς ξενώνες ενώ οι ταβέρνες είναι αρκετές για να καλύψουν την καθημερινή επισκεψιμότητα από οργανωμένα group και μεμονωμένους επισκέπτες που επιθυμούν να θαυμάσουν τις ομορφιές του τόπου. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός, το ψάρεμα, η κτηνοτροφία και φυσικά η καλλιέργεια γης. Στην περιοχή παράγονται τα διάσημα φασόλια Πρεσπών καθώς και οι πιπεριές Φλωρίνης. Η λίμνη έχει έναν σημαντικό αριθμό ψαριών με τα μεγάλα Γριβάδια να είναι οι ”star” της περιοχής. Αξιοσημείωτο θέαμα αποτελεί και ο πληθυσμός των ντόπιων ελεύθερων βοοειδών, τα οποία κινούνται ελεύθερα στις εκβολές της λίμνης και στις μέρες μας ειδικά αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα που δεν συναντάς εύκολα.

Τι δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε?

Οι Ψαράδες προσφέρουν πολλές δραστηριότητες για τους επισκέπτες. Eίναι ιδανικός προορισμός για κανό, καγιάκ, πεζοπορία στα γύρω βουνά, ενώ must επιλογή αποτελεί η βαρκάδα με έναν έμπειρο ντόπιο βαρκάρη. Θα κινηθείτε κατά μήκος της ελληνικής ακτογραμμής και θα δείτε τοπία μαγικά που συνδυάζουν βουνό με θάλασσα, ήλιο με χιόνια, φύση και ιστορία.

Τα ασκηταριά

Σημαντικότερο αξιοθέατο όλων αποτελούν τα ασκηταριά που περιβάλλουν λίμνη και είναι ένα σημαντικό ιστορικό και πνευματικό κέντρο στην περιοχή. Τα ασκηταριά είναι μια σειρά από μικρά κελιά, κρυμμένα και προστατευμένα καλά μέσα στους βράχους  που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να δούνε αγιογραφίες ζωγραφισμένες και χαραγμένες επάνω σε απότομους βράχους, θέαμα που δεν είναι εύκολο να συναντήσει κάποιος οπουδήποτε αλλού. Αυτά τα κελάκια χρησιμοποιούνταν από τους ασκητές που αποσύρονταν στα βουνά για να ζήσουν μια πνευματική ζωή. Η απομόνωση και η σιωπή ήταν οι βασικές αρχές της ζωής τους και θεωρούνταν ως μέσα για να επιτευχθεί η πνευματική εξέλιξη και η εσωτερική ειρήνη. Οι τελευταίοι ασκητές εγκατέλειψαν την περιοχή περίπου πριν από 2 αιώνες και πήγαν στο Άγιο όρος να ολοκληρώσουν το μοναχικό τους έργο. Σήμερα στα ασκηταριά δεν υπάρχουν μοναχοί αλλά είναι ανοιχτά για το κοινό και οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν κάνοντας στάση με την βάρκα.

• Υ.Γ.1 Εμείς επισκεφτήκαμε τον προορισμό και σας τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Άλλωστε οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

• Υ.Γ.2 Το γριβάδι να το δοκιμάσετε τηγανητό!

• Υ.Γ.3 Και μήν ξεχνάτε, Κάθε βλέμμα αντιλαμβάνεται ακόμα και την ίδια Thea διαφορετικα… Αυτό είναι και το σύνθημα μας!

 

Directed by Thea Travel team